Інформація як визначальний ресурс інноваційного розвитку суспільства - Корнійчук, Андрій Олексійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі здійснено аналіз інформації як визначального ресурсу інноваційного розвитку суспільства. Розкрито сутність понять «інформація» та «інформаційні ресурси», охарактеризовано їх новітні класифікації, особливості використання та впливу на сучасні трансформаційні зміни у всіх сферах життєдіяльності суспільства. Дослідження акцентує увагу на значенні інформації у формуванні економіки знань, цифровізації державного управління, трансформації освітньої та медичної сфер, розвитку фінансових технологій та модернізації промисловості. Проаналізовано сучасні інформаційні технології, зокрема Big Data, штучний інтелект, блокчейн та хмарні обчислення, які сприяють підвищенню ефективності управлінських рішень та створенню нових можливостей для бізнесу і суспільства. Особливе місце в дослідженні відведено взаємозв’язку інформаційних ресурсів з іншими видами ресурсів суспільного розвитку: природними, людськими, фінансовими, інфраструктурними та технологічними. Показано, що ефективне функціонування економіки та державного управління неможливе без інтеграції інформаційного компоненту в інші ресурси. Окреслено виклики і ризики використання інформаційних ресурсів, серед яких цифрова нерівність, проблеми кібербезпеки, етичні та правові аспекти. Запропоновано перспективні напрями розвитку інформаційної сфери, спрямовані на безпечне та ефективне використання інформаційних ресурсів.
Keywords: інформаційні ресурси; інформаційне суспільство; цифрові технології; цифрова економіка; інформація; інновації; кібербезпека; економіка знань