Соціальна адаптація дітей із мовленнєвими порушеннями в умовах закладу дошкільної освіти - Артишук, Анна Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерському дослідженні висвітлено проблему соціальної адаптації дітей дошкільного віку з мовленнєвими порушеннями в умовах закладу дошкільної освіти. У першому розділі розкрито сутність поняття «соціальна адаптація» у контексті інклюзивної освіти, визначено її зміст, ознаки та значення для гармонійного розвитку дитини дошкільного віку. Висвітлено специфіку соціалізації дошкільників із мовленнєвими порушеннями, окреслено труднощі їхньої інтеграції в освітнє середовище, що зумовлені емоційно-вольовими, комунікативними, когнітивними та поведінковими особливостями. У другому розділі проаналізовано сучасний та вітчизняний досвід соціальної адаптації дітей із мовленнєвими порушеннями в умовах закладів дошкільної освіти. У рамках формувального етапу експерименту розроблено й упроваджено програму соціальної адаптації дошкільників із мовленнєвими порушеннями, спрямовану на створення комплексних психолого-педагогічних умов для їхньої успішної інтеграції у дитячий колектив та освітній простір. Програма ґрунтувалася на принципах індивідуалізації, розвитку комунікативних навичок, формування впевненості, товариськості, соціальної компетентності та емоційної врівноваженості. За результатами дослідження визначено ефективність запропонованої програми, обґрунтовано її позитивний вплив на підвищення рівня соціальної адаптованості дітей із мовленнєвими порушеннями.
Keywords: соціальна адаптація; діти дошкільного віку; мовленнєві порушення; інклюзивне освітнє середовище; соціалізація; корекційнорозвивальна робота