Електронізація соціальних комунікацій у сучасному українському суспільстві: мережеві підходи - Zhovnir, Alina; Жовнір, Аліна; Жовнир, Алина (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті висвітлено ключові зміни, які торкнулися системи соціальних комунікацій у сучасному українському суспільстві. Наголошено на популяризації глобальних тенденцій інформатизації, віртуалізації та технологізації комунікативного простору. У статті розглянуто головні наслідки, які сьогодні ми можемо спостерігати у зв’язку з поширенням й активним упровадженням інформаційно-комунікативних технологій у повсякденність: питання інтеграції, поляризації, маніпуляції тощо. У статті представлено мережеву концепцію Н. Крістакіс, який пропонує розглядати сучасне суспільство та комунікативні процеси як соціальну мережу, яка існує та функціонує за допомогою певних законів. Його підхід може бути цікавим із погляду теоретизу-вання сучасної системи соціальних інтеракцій. Американський дослід-ник аналізує форми, умови, наслідки організації соціальних взаємодій і зв’язків, наводить приклади формування та характеристики сучасних соціальних мереж. У статті наведено потенційні ризики й загрози, які зумовлені стрімкими темпами технологічного розвитку та повсюдної інформатизації. The article highlights the key changes that deal with the system of social communications in modern Ukrainian society. The article notes the global trends popularization of informatization, virtualization and technologization of the communicative space. The article describes the main consequences that we can observe today in connection with the spread and active implementation of information and communication technologies in everyday life: issues of integration, polarization, manipulation, etc. The article presents the N. Kristakis network concept, which proposes to consider modern society and communication processes as a social network that exists and functions using certain laws. His approach may be interesting from the point of view of theorizing of the modern system of social interactions. The American researcher analyzes the forms, conditions, consequences of the social interactions and connections organization, gives examples of the formation and characteristics of modern social networks. The article presents the potential risks and threats that are caused by the rapid pace of technological development and widespread informatization.
Electronization of Social Communications in the Modern Ukrainian Society: Network Approaches
Электронизация социальных коммуникаций в современном украинском обществе: сетевые подходы
Keywords: соціальні комунікації; соціальна мережа; віртуалізація; технологізація; аналіз соціальних мереж; social communications; social network; virtualization; technologization; social network analysis