Ідеї цілісного дослідження дитини в українській педології 20-х – початку 30 х рр. ХХ ст. - Янченко, Тамара; Yanchenko, Tatiana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті проаналізовано напрями наукових досліджень у галузі педології – науки про дитину, що розвивалася в Україні у 20-х – на початку 30-х рр. ХХ ст. Вони стосувалися особливостей розвитку дітей, їх придатності до певної професії, функціонування дитячих колективів, організації навчально-виховного процесу. Педологічні дослідження означеного періоду здійснювали за допомогою природного експерименту, тестування та інших методів вивчення особистості й поведінки дитини. Їх стратегічною метою було виховання «нової людини» – члена соціалістичного суспільства. Статья посвящена исследованию особенностей реализации идеи целостного изучения ребенка в работах отечественных педологов первой трети ХХ в. С позиций современных представлений о логике развития науч¬ной мысли автор подает целостную характеристику становления основных концептуальных и методических подходов в сфере отечественной педологии. Установлено, что содержание отечественной педологии имеет особенности: использование природного эксперимента, тестов и других методов исследования личности и поведения ребенка. Педологические исследования имели целью изучение особенностей развития детей, их пригодности к определенной профессии, функционирования детского коллектива, организации учебно-воспи¬тательного процесса. Они были направлены на решение основного задания советской педагогики этого периода – формирования нового человека, члена социалистического общества. The article is dedicated to research of peculiarities of realization of the idea of entire child study in scientific works of native pedologists of the first third of XX century. The integral description of formation of basis conceptual and methodological approaches is given in the range of native pedology from the positions of contemporary concepts of scientific thought development logic. It is revealed in the article that the Ukrainian pedology has its own substantial peculiarities: application of natural experiment, tests and other methods of personality study and behavior of a child. Pedological studies had the study of the special features of the development of children, their fitness to the specific profession, the functioning of children`s collective, organization of education and teaching process. It was directed toward the solution of the basic task of the soviet pedagogy of this period – the formation of new person, member of socialist society.
The Ideas of Entire Child Study in Ukrainian Pedology of 1920-th – Beginning of 1930-th.
Keywords: pedology, pedological studies, child, children`s collective, mental and physical development; педологія, дитина, педологічні дослідження, дитячий колектив, психічний і фізичний розвиток.; педология, педологические исследования, ребенок, детский коллектив, психическое и физическое развитие.