Особливості фізичного й психологічного компонентів здоров’я населення залежно від місця проживання - Цьось, Оксана; Андрійчук, Ігор; Tsos, Oksana; Andriychuk, Ihor (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Мета статті – аналіз показників, що складають фізичний і психологічний компоненти здоров’я в якості життя, відповідно до анкети SF-36 у жителів Волинської області. У дослідженні брали участь 320 осіб у віці 19–21 рр. Залежно від місця проживання сформовано три групи осіб для порівняння: мешканці великих міст, малих міст, селищ та сіл. Кожну групу поділено на дві підгрупи залежно від статі респондентів. Із досліджуваних показників фізичного та психологічного компонентів здоров’я в якості життя найвищим є показник фізичної діяльності як у чоловіків (94,9) так і в жінок (91,97 бала) із великих міст; найнижчим – показник професійної діяльності, обумовлений емоційним станом: у жінок із малих міст – 51,28 і в чоловіків із селищ та сіл – 48,48. Кореляційні зав’язки між даними, які формують компоненти здоров’я, були переважно значними й сильними. Отже, у жителів Волинської області фізичний компонент здоров’я вищий, ніж психологічний, незалежно від статевої приналежності та місця проживання. Статистично значущою (Р<0,01) виявилася різниця середніх значень показників психологічного компонента здоров’я в чоловіків і жінок, які проживають у малих містах. Різниця між іншими середніми даними психологічного й фізичного компонентів здоров’я в якості життя в чоловіків і жінок залежно від місця проживання не була статистично значущою (Р>0,1). Aim: to analyze indexes that constitute physical and psychological components of health in the quality of life according to questionnaire SF-36 among the residents of Volyn region. Materials: the study involved 320 people aged 19–21. Depending on the place of residence, 3 groups of people were formed for the comparison: residents of large cities; small cities and towns, and villages. Each group was subdivided into two subgroups depending on the gender of respondents. Results: from the studied parameters of physical and psychological health components of the quality of life, the highest indix is that of physical activity among both men (94,9 points) and women (91,97 points) from big cities, the lowest one is the indix of professional activity due to the emotional state among women from small towns (51,28 points) and men from villages (48,48 points). Correlated connections between the parameters that form health components were mostly significant and strong. Conclusion: among residents of Volyn region, the physical health component is higher than the psychological health component regardless of gender and place of residence. Statistically significant (P <0,01) difference was observed between average indices of the psychological health component among men and women who live in small cities and towns. The difference between other average indices of psychological and physical health components of the quality of life among men and women depending on the place of residence was not statistically significant (P> 0,1).
Peculiarities of Physical and Psychological Health Components of the Society Depending on the Place of Their Residence
Keywords: здоровье; качество жизни; место жительства; город; поселок; село; SF-36; health; life quality; location (place of residence); city; town; village; SF-36