Фразеологія прозових творів Уласа Самчука та Богдана Лепкого - Здіховська, Тетяна Вікторівна; Zdikhovska, Tetiana V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
З’ясовано специфіку функціонування фразеологізмів у художньому тексті; семантичні та функціонально-стилістичні особливості загальномовних стійких сполук у творах У. Самчука й Б. Лепкого; уживання крилатих виразів і паремій у мові їхніх творів; визначено специфіку діалектних фразеологізмів у мові прозових творів; розглянуто художні прийоми У. Самчука та Б. Лепкого як вияв ідіостилю письменників; установлено домінантні спільні та індивідуальні ознаки вживання фразеологічних одиниць у їхніх прозових творах; виокремлено трансформовані й індивідуально-авторські фразеологізми та описано способи їх творення. Для викладачів, студентів, аспірантів, науковців і всіх, хто цікавиться функціонуванням фразеологізмів у художніх творах.
Keywords: фразеологізм; художній текст; мова прозових творів; проза У. Самчука та Б. Лепкого; загальномовні стійкі сполуки; трансформовані фразеологічні одиниці; семантичні та функціонально-стилістичні особливості фразеологізмів