Психологічні особливості сприймання взаємин у парі жінками в період війни - Фрадинська, Богдана Валентинівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Війна виступає потужним джерелом стресу, впливаючи не лише на зовнішні обставини, а й на внутрішній світ людини, особливо тих, хто вразливий до змін. Жінки часто більш емоційно реагують на зміни у взаєминах, що може призводити до трансформації їхніх очікувань і поглядів на партнерів через стрес, невизначеність та емоційні переживання. В умовах війни сімейні та партнерські стосунки стають важливим джерелом підтримки, але можуть також ускладнюватися через зростання конфліктів, посилення тривоги або переосмислення життєвих цінностей. Тож ми вирішили дослідити психологічні механізми, які впливають на сприйняття та оцінку цих взаємин у воєнний час. Тому мета нашого дослідження – вивчити особливості динаміки стосунків з військовим під час війни очима жінки. Для цього ми вирішили використати «Контрольний перелік Готмана 19 вирішуваних і вічних проблем», «Шкалу оцінки впливу травматичної події (IES-R)», опитувальник «ЕМОЦІЙНА ВЗАЄМОДІЯ ПОДРУЖЖЯ» (ЕВП) (автор Потапчук Є. М., Посвістак О. А.), щоб дослідити всі сфери, які важливі для гармонійного функціонування пари. Для дослідження ми запрошували жінок військовослужбовців і загалом ми залучили 36 респондентів. Отриманих результатів нам було достатньо для висновку, що наша гіпотеза частково підтвердилася, так як час перебування чоловіка на службі має статистично значимий зв'язок з наявністю травмфвної події та можливостей щодо її спільного вирішення та реакцією на стресову ситуацію.
Keywords: Стрес; війна; жінки; стосунки; пара