Геоігри у закладах загальної середньої освіти - Коркодим, Арсеній Юрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В магістерській роботі уточнено понятійно-термінологічних апарат ігрових методів навчання для його застосування у закладах загальної середньої освіти; проаналізовано можливості використання географічних ігор на уроках географії в закладах загальної середньої освіти; розроблено географічні ігри «Гео хрестики-нулики», «Пізнай свою територію». Ігрові методи навчання – це педагогічні прийоми, які використовують елементи гри або повністю будуються на грі, з метою досягнення освітніх цілей. Вони сприяють активізації пізнавальної діяльності учнів, поліпшенню засвоєння матеріалу, розвитку творчого мислення, комунікативних навичок та взаємодії в групах. Географічні ігри – це навчально-ігровий метод навчання, який поєднує елементи гри з освітнім змістом географічної науки. Такі ігри спрямовані на розвиток знань про природу, населення, економіку та культурні особливості різних територій (від власного села до регіонів світу) через активну та інтерактивну діяльність учнів. Головною метою географічних ігор є формування інтересу до географії, розвиток логічного мислення, просторової уяви, навичок роботи з картами та підвищення мотивації до вивчення предмету. Найбільший потенціал для вивчення географії мають широко поширені в світі та Україні ігри GeoGuessr, Pokémon Go, StravaArt. Географічні ігри сприяють підвищенню мотивації до навчання, формуванню та закріпленню знань, розвитку когнітивних навичок, формуванню практичних навичок, інтеграції міжпредметних зв'язків, розвитку творчого мислення, формуванню ціннісних орієнтацій, оцінці знань у невимушеній формі, використанню сучасних технологій. Сьогодні учителям потрібно ширше їх використовувати у навчальному процесі для того, щоб учням було більш цікаво на уроках та навчання відбувалося невимушено.
Keywords: ігрові методи навчання; географічні ігри (геоігри); урок географії; гра на основі геолокації; місце-орієнтоване навчання