Урядові проекти реформування російського державного села у 20–30-х роках ХІХ століття - Ткачук, Анатолій Петрович; Берегович, Олена Леонідівна; Tkachuk, Anatolii P.; Berehovych, Olena L. (Волинський державний університет імені Лесі Українки, 2000)
Стаття досліджує урядові проекти реформування державного села Російської імперії у 20 – 30-х роках ХІХ століття. Результати реалізації цих проектів є достатньо показовими і заслуговують на детальне вивчення та узагальнення не лише в науковому аспекті. На нашу думку, набутий історичний досвід вартий уваги і в наш час, коли аграрна реформа є одним з найважливіших державних пріоритетів.

The article deals with the analysis of government projects of reforming the state village in Russian empire in 20-30 years of XIX century. The results of realization of these projects are rather significant and are worth studying detailed. The results should be general lized not only in the scientific aspect. To our mind the historic experience is a vital problem nowadays when the agrarian reform is the most important state priorities.
Government projects of reforming the Russian state village in the 20-30 years of XIX century
Keywords: державні селяни; реформи; урядові проекти; податки; феодалізм; поміщики; община; торгівля; економіка; state peasant; reforms; government projects; taxes; feudal; landowners; community; commerce; economy