Сучасна практика та стан запобігання злочинам неповнолітніх засобами пробації - Гусак, Андрій Петрович (Видавничий дім «Гельветика», 2023)
Стаття присвячена огляду та дослідженню сучасного стану запобігання злочинам неповнолітніх правопорушників засобами пробації. Автором наголошено, що метою пробації є забезпечення соціальної безпеки, що означає роботу над подоланням загроз сучасного світу. Ця безпека стосується здатності суспільства існувати в його поточному стані, незважаючи на зміну умов і можливі чи реальні загрози. Автором виділені основні переваги застосування пробації щодо неповнолітніх та сформульовані напрямки розвитку та вдосконалення такої діяльності. Зауважено, що момент звільнення для правопорушника дуже важливий. Перед ним постає безліч проблем, які колишній ув’язнений не може вирішити самостійно. Саме в цій ситуації на допомогу і має прийти служба пробації. Органи пробації у співпраці з керівництвом пенітенціарних установ, правоохоронними органами та органами місцевого самоврядування допомагають правопорушникам, які збираються звільнитися: визначитися з місцем проживання після звільнення; лікування; працевлаштування; надання соціальних послуг. Автор формулює поняття «протидії злочинності неповнолітніх» як систему заходів, що здійснюються уповноваженими суб'єктами, спрямовану на усунення факторів, що призводять до злочинності неповнолітніх. Зауважується, що залежно від цільової аудиторії профілактичного впливу виділено три рівні реагування на злочинність неповнолітніх: загальносоціальний, спеціально-кримінологічний та індивідуальний. Автор визначає, що одним із найефективніших засобів соціальної роботи в напрямку соціальної адаптації неповнолітніх, які повертаються з місць позбавлення волі, є соціальний супровід. Постпенітенціарний соціальний супровід – це цілеспрямована діяльність державних і недержавних організацій, соціальних працівників, відповідального за реалізацію питань соціальної політики щодо осіб, які повертаються з місць позбавлення волі, спрямована на створення необхідних умов для позитивної соціалізації. Загалом, автор зазначає, що запровадження системи ювенальної пробації в Україні є прогресивною ідеєю, яка має кращим чином змінити ситуацію у сфері профілактики правопорушень серед неповнолітніх та сприяти усуненню передумов для злочинності серед неповнолітніх. Система пробації має бути невід’ємною частиною системи ювенальної юстиції для покращення соціальних відносин у країні, покращення рівня життя, зміни ставлення до багатьох цінностей та покращення фізичного та психічного здоров’я нації. Безумовно, запровадження пробації в Україні є нововведенням у системі профілактики рецидивної злочинності неповнолітніх.
Keywords: покарання; позбавлення волі; пробація; соціальна адаптація; постпенітенціарний соціальний супровід; 343.8