Управління багаторічною підготовкою кваліфікованих спортсменок-легкоатлеток - Кутек, Тамара; Kutek, Tamara (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
Підвищення спортивних результатів залежить від ефективності багаторічної підготовки спортсменок. Серед актуальних напрямів подальшого вдосконалення навчально-тренувального процесу чільне місце займає проблема управління з використанням методів контролю та прогнозування з урахуванням індивідуальних вікових, морфофункціональних особливостей, а також із використанням раціональних сучасних технологій. Завдання роботи – розробити структуру та зміст концептуальної моделі управління багаторічною підготовкою кваліфікованих спортсменок, які спеціалізуються в легкоатлетичних стрибках, що буде основою для побудови навчально-тренувального процесу з урахуванням точних кількісних характеристик усіх сторін підготовленості спортсменок. Розроблена концептуальна модель управління багаторічною підготовкою кваліфікованих спортсменок, які спеціалізуються в легкоатлетичних стрибках, дасть можливість із більшою достовірністю прогнозувати та коректувати навчально-тренувальний процес. Результати дослідження свідчать, що розроблену концептуальну модель управління системою багаторічної підготовки кваліфікованих спортсменок, які спеціалізуються в легкоатлетичних стрибках, потрібно розглядати як сукупність різноманітних структурних елементів, підпорядкованих розв’язанню головного стратегічного завдання – досягнення високого спортивного результату. Increasing of sports results depends on the effectiveness of long-term training of female athletes. Among topical vectors of further improvement of educational and training process an important place is given to the problem of management using the methods of control and prediction taking into account age, morphofunctional peculiarities, and also with using rational modern technologies. Task of the work is to develop the structure and content of conceptual model of management of long-term preparation of qualified athletes who specialize in track-and-field jumps that will basis for building of educational and traininf process taking into account specific quantitative characteristics of all aspects of athletes’ training. The developed conceptual model of management of long-term training of qualified female athletes who specialize in track-and-field jumps will allow to predict and adjust educational and training process. The results of the study indicate that developed conceptual model of management of long-term system of preparation of qualified female atheletes who specialize in jumps must be studied as a unity of different structural elements that are subordinated to solving of the main strategic task – achievement of high sports result.
Management of Long-Term Training of Qualified Female Track-and-Field Athletes
Keywords: управління; концепція; прогнозування; планування; результативність; planning; management; effectiveness; conception; prediction