Історія України нового та новітнього часу - Баран, Володимир Кіндратович; Кінд-Войтюк, Наталія Василівна; Пришляк, Володимир Васильович; Baran, Volodymyr K.; Kind-Voitiuk, Nataliia V.; Pryshliak, Volodymyr V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Метою викладання навчальної дисципліни «Історія України нового та новітнього часу» є формування у студентів цілісного та об’єктивного уявлення на рівні вимог вищої школи про особливості політичного, соціально-економічного, національно-культурного розвитку України у нову та новітню епоху. Основними завданнями вивчення дисципліни «Історія України нового та новітнього часу » є: поглиблено вивчити найважливіші питання історії України окресленого періоду, звернувши увагу на відродженні української державності, зародження нових явищ в економічному житті українських земель, процес формування української ментальності, національних рухів, тенденції формування надбань української культури.
Keywords: історія України; козацтво; Гетьманщина; Запорізька Січ; Перша Малоросійська колегія; Гетьманський уряд; Друга Малоросійська колегія; "Руська трійця"; "Кирило-Мефодіївське товариство"; масонські ложі; декабристські організації; Головна Руська Рада; культурно-просвітницькі товариства; партії; Українська Центральна Рада; Гетьмана П. Скоропадського; Директорія; УНР; ЗУНР; УСРР; голодомор; радянізація; дисиденти; шістидесятництво; "відлига"; "застій"; "перебудова"; незалежна Україна; Конституція України; "Помаранчева революція"; "Революція Гідності"