Метризація селитебних ландшафтів Волинської області - Ничая, О. О.; Тарасюк, Ніна Адамівна; Nychaia, O. O.; Tarasiuk, Nina A. (Харківськийй національний університет імені В. Н. Каразіна, 2016)
Відображено результати метризації селитебних ландшафтів Волинської області. Селитебні ландшафти виділяємо як клас антропогенних ландшафтів, забудованих і заселених земель, які характеризуються збільшенням площі у структурі земельних угідь території Волинської області. Дослідження проведено на адміністративному мікрорівні з виділенням ключових ділянок (КД) в межах сільських рад Полісся і височинної території: КД-1–КД-3 (Полісся) та КД-4–Кд-6 (Волинська височина). Опрацювання фондових матеріалів за допомогою ГІС-технологій в поєднанні з сучасними ІТ-програмами дозволило проаналізувати співвідношення площ та структури використання селитебно-забудованих земель за допомогою матрично-го підходу. В результаті аналізу матриці встановлено не тільки значні територіальні відмінності у співвідношенні частки селитебно-забудованих земель, але й у структурі їх використання. Кількісну оцінку й аналіз динаміки рисунка селитебного ландшафту здійснено з використанням метричних підходів. Визначено коефіцієнт розсіченості ландшафтного контуру, індекс кругоподібності. Встановлено, що територія Волинської височини характеризується вищими показниками розсіче-ності контуру селитебних ландшафтів, ніж на території Полісся, що пояснюється більш строкатішим ландшафтним рисунком та структурованою схемою забудови.
Metrization of the inhabited landscapes of Volyn region
Keywords: забудовані землі; природокористування; селитебно-забудовані землі; матричний підхід; рисунок ландшафту; метризація селитебних ландшафтів; коефіцієнт розсіченості; індекс кругоподібності; built-up area; inhabited built-up landscapes; pattern of the landscape; contour division; metrization of the inhabited landscapes