Концепт Краса крізь призму філософії (на матеріалі фразеологічних одиниць німецької мови) - Коваль, Ірина Ігорівна; Koval, I. I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті зроблено спробу дослідити концепт КРАСА крізь призму філософії, здійснити огляд основних етапів становлення науки про красу, дати визначення концепту КРАСА, на матеріалі фразеологічних одиниць німецької мови порівняти філософське та побутове розуміння концепту КРАСА. Встановлено, що cпочатку красу пов’язували із сяйвом. Краса обґрунтовувалася гармонійною формою – поєднання симетрії, маси, пропорції. Краса часто асоціювалася з іншими цінностями, такими як «міра» та «доцільність». У найновіших дослідженнях з естетики поняття краси витісняється такими цінностями, як інтенсивність, незвичність, шок-цінність. The article is an attempt to explore the concept of BEAUTY through the prism of philosophy, to review the main stages of the science of beauty, to compare philosophical and everyday understanding of the concept of beauty based on German idioms. It has been found that initially the beauty was colligated with radiance. Beauty was justified through harmonious form – a combination of symmetry, mass, ratio. Beauty is often associated with other values, such as "measure" and "expediency." In the latest research on the aesthetics the concept of beauty is being replaced by other values, such as intensity, strangeness, shock-value.
Beauty Concept in the Light of Philosophy (Based on German Idioms)
Keywords: концепт; concept; естетика; aesthetics; філософія; philosophy