Формування ключової компетентності «Підприємливість та фінансова грамотність» в освітньому процесі з географії. - Ткачук, Надія Михайлівна; Новосад, Оксана Володимирівна (Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, 2024)
Статтю присвячено проблемі формування ключової компетентності «підприємливість та фінансова грамотність» засобами шкільного курсу географії в базовій школі. Авторами проаналізовано послідовність впровадження означеної ключової компетентності в освітній процес та трансформацію формулювання категорії у вітчизняних законодавчо-нормативних документах.Означено вагомість теоретичного дискурсу щодо змісту поняття «підприємницька компетентність» та врахування досліджень явища в соціальному, психолого-педагогічному та змістовому аспекті. Автори обґрунтовують, що для формування компетентності підприємливості та фінансової грамотності важливо з’ясувати особливості структури цієї компетентності та визначити характеристики структурних компонентів. Спираючись на напрацювання вітчизняних та зарубіжних науковців, запропоновано авторське бачення структури компетентності підприємливості та фінансової грамотності; виокремлено мотиваційно-особистісний, когнітивний та діяльнісний компонент. Зважаючи на досліджувану проблему запропоновані характеристики кожного структурного компонента в контексті змісту шкільного курсу географії .Устатті проаналізовано потенціал змісту навчальних/модельних програм з географії у базовій школі, як теоретичної основи для формування ключової компетентності «підприємливість та фінансова грамотність». Особливу увагу зосереджено на курсах економічної та соціальної географії у 9 класі. Акцент зроблено на важливості забезпечення в освітньому процесі інтеграції змісту географії та економіки для сприяння розуміння економічних процесів, формування готовності в учнів до підприємницької діяльності, розвитку критичного мислення, відповідальності та ініціативи.Автори звертають увагу на змінах в методиці компетентнісного навчання географії та важливості запровадження методів, які сприятимуть мотивації в учнів на досягнення успіху, готовності діяти в умовах ризику, уміння розв’язувати актуальні завдання з використанням практичних завдань та ситуацій, уміння будувати міжособистісні взаємовідносини, відповідальність за виконання спільної справи
Keywords: теорія та методика навчання природничих наук; географія; компетентність; компетентність «підприємливість та фінансова грамотність»; освітній процес; 378.016:911]:005.336.2