Геоінформаційне картографування об’єктів природно-заповідного фонду - Богданець, В. А.; Влаєв, А. А.; Bogdanets, V. A.; Vlaev, A. A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Розглянуто підходи до автоматизованого виділення контурів та обробки геоданих при картографуванні об’єктів природно-заповідного фонду за допомогою алгоритмів класифікації й геообробки різночасових даних КА Ландсат-5 за 1987−2011 рр. у вільному геоінформаційному програмному продукті Quantum GIS із викорис-танням модуля MOLUSCE для визначення змін землекористування. Встановлено зміни площі водної поверхні досліджуваної території на рівні 5 %, переважно завдяки покриттю рослинністю, насамперед біля берегів водойм, та збільшення частки лісовкритих площ на рівні 10 %. Рекомендовано для цілей геоінформаційного картографування об’єктів ПЗФ застосовувати знімки, отримані в серпні та вересні за умов типових погодних умов року. Для контрастного виявлення змін типів вкриття об’єктів ПЗФ доцільно виокремлювати (маскувати) населені пункти та прилеглу до них територію. Проаналізовано переваги та недоліки застосованого підходу до геоінформаційного картографування таких об’єктів. The authors discuss approaches to automated detection of contours and geoprocessing for mapping objects of natural reserve fund using classification algorithms and geoprocessing of multi-temporal data from Landsat-5 in 1987−2011. Open software product Quantum GIS with MOLUSCE module to detect changes in land use was used. Changes of water surface of study area were detected 5 %, mainly due to water vegetation cover, especially off the coast of lakes, and the increase in forest area was observed about 10 %. It is recommended for geoinformation mapping of NRF objects to apply images taken in August and September if weather conditions were typical that year. For contrast change detection of coverage types of NRF objects autors propose to separate (mask) settlements and adjacent territories. The authors analyze the advantages and disadvantages of the approach used to geoinformation mapping of such objects.
GIS Mapping of Lands of Natural Reserve Fund
Роботу виконано на кафедрі геодезії та картографії НУБПУ
Keywords: природно-заповідний фонд (ПЗФ); ландшафт; землекористування; геодані; класифікація просторових даних; natural reserve fund (NRF); landscape; land use; geodata; spatial data classification