Обліково-аналітичне забезпечення управління витратами виробництва сільськогосподарської продукції - Калушка, Валерія Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено теоретичні основи, методичні підходи та практичні аспекти організації обліково-аналітичного забезпечення управління витратами на сільськогосподарських підприємствах. Розкрито сутність витрат виробництва сільськогосподарської продукції, визначено їх роль у формуванні фінансового результату та забезпеченні конкурентоспроможності підприємства. Проаналізовано нормативно-правові документи, що регулюють облік витрат та діяльність сільськогосподарських підприємств. Проведено комплексну оцінку існуючої системи бухгалтерського обліку та аналітичної обробки даних щодо витрат виробництва. З’ясували, що сільське господарство є важливою складовою української економіки та перспективним напрямом для ведення бізнесу. Дослідили діяльність сільськогосподарського виробничого кооперативу та середовище його функціонування. На основі фактичних показників діяльності підприємства здійснено економічний аналіз структури, динаміки та ефективності управління витратами, що дозволило ідентифікувати проблемні зони та визначити шляхи покращення. Проаналізовано особливості обліку витрат виробництва сільськогосподарської продукції та управління ними на досліджуваному підприємстві. В роботі запропоновано шляхи удосконалення обліково-аналітичного забезпечення управління витратами виробництва сільськогосподарської продукції, розширення можливостей управлінського обліку, впровадження елементів системи стратегічного управління витратами, а також підсилення механізмів внутрішнього контролю. Наукова новизна полягає в удосконаленні підходів до організації обліково-аналітичного забезпечення управління витратами на 4 сільськогосподарських підприємствах. У роботі визначено особливості обліку витрат на виготовлення продукції рослинництва і тваринництва та покращено підхід до формування аналітичної інформації, необхідної для прийняття управлінських рішень. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості застосування запропонованих рекомендацій у діяльності аграрних підприємств. Використання розроблених підходів сприятиме удосконаленню облікових процедур, підвищенню якості аналізу витрат, поліпшенню внутрішнього контролю та підвищенню ефективності управління ресурсами.
Keywords: облік витрат; управління витратами; сільськогосподарське підприємство; оптимізація витрат; виробництво сільськогосподарської продукції; аналіз виробництва