Вплив сім’ї на професійне самовизначення та ціннісні орієнтації молодого покоління - Сохацька, Оксана; Sokhatska, Oksana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Статтю присвячено проблемі освітніх мотивацій та ціннісних орієнтацій сучасної студентської молоді. Розкрито суть і зміст поняття освіти цінностей, ціннісних орієнтацій, мотивів, професійної діяльності. Зазначено, що в нинішніх умовах здобуття освіти перестає сприйматися суспільством як характеристика певного життєвого етапу, а перетворюється на універсальну цінність, до якої індивід звертається впродовж усього життя. Висвітлено роль сім’ї у професійному самовизначенні та встановленні ціннісних орієнтацій молоді. Навчально-виховний процес – специфічний засіб залучення студентів до системи пізнавально-духовної діяльності, яка передбачає творче обґрунтування наукового світогляду, методологічної культури мислення й діяльності, духовного наслідку світової культури, важку працю для оволодіння загальнонауковими та професійними знаннями, умінням мислити, перетворюватися на людину, що мислить для того, щоб пізнати навколишній світ і саму себе.
The Influence of the Family on Professional Self-determination and the Value Orientation of the Younger Generation
Keywords: система цінностей; values; освіта; education; інформаційне суспільство; information society; професійна діяльність; professional activities; 37.03