Професійна орієнтація та професійне навчання: особливості правового регулювання - Якушев, Ігор Михайлович; Раневич, Орест Юрійович (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
Стаття присвячена юридичному регулюванню професійної орієнтації та професійного навчання як правовим інститутам зайнятості населення. В ній аналізується їхня реалізація як гарантій у сфері зайнятості населення, суб’єктивного права особи та завдань органів влади, що забезпечують державну політику у сфері зайнятості населення, а також ці категорії розглядаються авторами статті через призму соціальних послуг й заходів сприяння зайнятості населення. Автори у статті звертають увагу на сучасні проблеми правового регулювання професійної орієнтації та професійного навчання, й обґрунтовано пропонуються удосконалити деякі норми законодавства про зайнятість населення, що на їхню думку, мало б сприяти основним завданням зайнятості населення та досягненню її основної мети. Стаття висвітлює комплексний підхід до викладення авторами матеріалу, який полягає в зверненні ними не лише до національних нормативно-правових актів, а й їхньому співставленні із міжнародними стандартами й гарантіями у сфері професійної орієнтації та професійного навчання. Підкреслюється наявність значного регулювання міжнародним співтовариством відносин зайнятості населення, що на переконання авторів статті, слугує орієнтиром для розвитку законодавства про зайнятість у національних правових системах. Крім забезпечення належного юридичного регулювання відносин зайнятості, автори статті, вказують на важливості соціальних та економічних чинників у професійній орієнтації та професійному навчанні особи, як наприклад, задоволення її соціальних потреб та інтересів чи важливе значення матиме розвиток ринку праці та його стан в сучасних умовах, або ж тенденції до появи нових професій на такому ринку тощо. Автори статті, за таких умов, позитивно оцінюють проведені дослідження професійної орієнтації та професійного навчання в межах не лише юридичної науки, а й науковцями економічних чи інших спрямувань. Це, у свою чергу, позначилось на стані наукових досліджень та наявності праць з приводу зайнятості населення у різних її аспектах, із одночасним наголошенням на низці проблем, які зводяться не лише до юридичних питань.
Keywords: трудове право; професійне навчання; працівник; роботодавець; трудові відносини; професійна орієнтація; професійна кваліфікація; відносини зайнятості населення; 349.2