Обліково-аналітичне забезпечення процесу надання послуг комунальним підприємством - Силка, Інна Романівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі досліджено обліково-аналітичне забезпечення процесу надання послуг комунальними підприємствами в умовах сучасної економіки. Визначено теоретичні засади обліку та аналізу діяльності комунальних підприємств, а також вплив обліково-аналітичного забезпечення на ефективність управління їх діяльністю. Зроблено огляд нормативно-правового забезпечення обліку комунальних послуг, досліджено особливості визнання, оцінки та обліку витрат і доходів, пов’язаних із наданням таких послуг. Розглянуто основні методи та прийоми аналізу фінансових показників діяльності комунальних підприємств та їхній вплив на ухвалення управлінських рішень. Наукова новизна дослідження полягає у представленні удосконалення аналітичної оцінки кадрового потенціалу. Досліджено принципи організації обліку на етапах планування, надання послуг і формування результатів діяльності. Особливу увагу приділено питанням внутрішнього контролю, управління ризиками, а також оптимізації облікових процесів для забезпечення прозорості й підзвітності. Наукова новизна дослідження полягає у розробці комплексного підходу до організації обліково-аналітичного забезпечення процесу надання послуг комунальними підприємствами, що враховує специфіку їхньої діяльності та сучасні виклики в умовах реформування житлово-комунального господарства. Практичне значення полягає у впровадженні запропонованих рішень з удосконалення обліково-аналітичного забезпечення для підвищення прозорості, якості управлінських рішень і фінансової стабільності комунальних підприємств.
Keywords: комунальні підприємства; надання послуг; обліково-аналітичне забезпечення; управління витратами; внутрішній контроль; оптимізація тарифної політики