Фінансові перспективи зовнішньої торгівлі послугами України з країнами Східної Європи - Тоцька, Олеся Леонтіївна (Одеський національний економічний університет, 2022)
У статті здійснено комплексний аналіз і прогнозування показників експорту й імпорту послуг між Україною та сусідніми державами: Польщею, Румунією, Словаччиною, Республікою Молдова. Метою статті є визначення фінансових перспектив зовнішньої торгівлі послугами України з країнами Східної Європи. Аналіз проведено на основі статистичних даних Державної служби статистики України за 2011–2021 рр. Для прогнозування показників на наступні три роки (2022–2024) використано метод екстраполяції трендів. Для кожного показника побудовано п’ять трендових моделей (експоненційну, лінійну, логарифмічну, поліноміальну, степеневу) й обрано одну з найбільшою величиною достовірності апроксимації R². Обчислення та побудова діаграм виконані за допомогою програми Microsoft Excel. Визначено межі, в яких перебував в аналізованому періоді загальний експорт послуг з України і загальний імпорт послуг в Україну; досліджено їхню динаміку. Встановлено, що в 2021 р. найбільші частки в експорті українських послуг належали таким видам як: транспортні послуги; послуги у сфері телекомунікації, комп’ютерні та інформаційні послуги; послуги з переробки матеріальних ресурсів; ділові послуги. Виявлено, що в 2021 р. найбільшу частку в загальному імпорті послуг займали транспортні послуги; послуги, пов’язані з подорожами; ділові послуги; державні та урядові послуги. Визначено, що в 2011–2021 рр. серед чотирьох сусідніх східноєвропейських країн Україна експортувала найбільше послуг до Польщі; найбільші частки в імпорті послуг належали також Польщі. Встановлено, що найбільш адекватно експорт й імпорт послуг між Україною та Польщею, Румунією, Словаччиною, Республікою Молдова описують експоненційна та поліноміальні моделі. Згідно з прогнозними моделями очікується зростання експортних операцій з послугами України з усіма аналізованими країнами, імпортних – з усіма, окрім Словаччини. Виявлено, що величини достовірності апроксимації R² тільки в двох випадках були >0,9 (експорт послуг у Польщу та Румунію), що пов’язано з нестабільною динамікою більшості показників. Вказано на можливості використання отриманих даних для формування зовнішньої політики України та визначення напрямів співпраці з сусідніми країнами. Для поглиблення дослідження рекомендовано провести аналіз і прогнозування експортно-імпортних товарних операцій України з Польщею, Румунією, Словаччиною, Республікою Молдова.

The article provides a comprehensive analysis and forecasting of exports and imports of services between Ukraine and neighboring countries: Poland, Romania, Slovakia, the Republic of Moldova. The purpose of the article is to determine the financial prospects of foreign trade in services of Ukraine with the countries of Eastern Europe. The analysis was conducted on the basis of statistical data of the State Statistics Service of Ukraine for 2011–2021. The method of trend extrapolation was used to forecast indicators for three years (2022–2024). Five trend models (exponential, linear, logarithmic, polynomial, and power) were constructed for each indicator and one with the largest values of the reliability of the approximation R² was chosen. The calculation and construction of charts was done using Microsoft Excel. The limits within which the total export of services from Ukraine and the total import of services to Ukraine were in the analyzed period were determined; their dynamics is investigated. It is established that in 2021 the largest shares in the export of Ukrainian services belonged to such types as transport services; services in the sphere of telecommunications, computer and information services; services for the processing of material resources; business services. It was found that in 2021 the largest share in the total import of services was occupied by transport services; services connected with travels; business services; state and government services. It is determined that in 2011–2021, among the four neighboring Eastern European countries, Ukraine exported the most services to Poland; the largest shares in imports of services also belonged to Poland. It is established that the most adequate export and import of services between Ukraine and Poland, Romania, Slovakia, the Republic of Moldova describe exponential and polynomial models. According to the forecast models, the growth of export operations with services of Ukraine with all analyzed countries is expected, import – with all, except Slovakia. It was found that the values of the reliability of the approximation R² in only two cases were >0.9 (exports of services to Poland and Romania), which is due to the unstable dynamics of most indicators. The possibilities of using the obtained data for the formation of Ukraine’s foreign policy and determining areas of cooperation with neighboring countries are indicated. To deepen the study, it is recommended to analyze and forecast export-import trade transactions of Ukraine with Poland, Romania, Slovakia, and the Republic of Moldova.
Keywords: експорт; імпорт; послуги; баланс торгівлі; аналіз; прогнозування; трендові моделі; С530; F100; F170; F470; 339.5(477:4-11)