Декомунізація топонімів у стратегії формування політичних цінностей та зміцнення гуманітарної безпеки України - Пахолок, Василь Миколайович (My University, 2020)
Досліджується політична топоніміка як ресурс формування політичних цінностей. Відзначено, що декомунізація топонімів є послідовним кроком до консолідації суспільства та зміцнення гуманітарної безпеки держави. Однак, відмова від тоталітарних символів, особливо у назвах населених пунктів України, мала б досить скромні результати якби не прийняття Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Підкреслено особливо важливу роль Українського інституту національної пам’яті в підготовці та реалізації масової відмови від комуністичних топонімів. Зауважено на особливій ролі органів місцевого самоврядування на реалізації декомунізації. Виявлено прояви недостатності розуміння консолідаційного потенціалу політичної топоніми.
Keywords: політична топоніміка; декомунізація; гуманітарна безпека; політична сисволіка; політична свідомість; політична культура; 323.22/.28:351.856/.858](477)