Розвиток футболу на Волині у 1920–1939 рр. - Войнаровський, Aнатолій; Vojnarovs'kij, A. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У статті показано історичний розвиток футболу в 1920–1939 рр. на Волині. Актуальність теми полягає в тому, що Волинська обл. (Волинське воєводство Польщі) дуже мало висвітлювалось у пресі, а розвиток цього виду спорту (футбол) практично не вивчений із багатьох причин. Футбольні клуби утворено за національним принципом (руські, українські, польські, єврейські). Усі спортивні клуби існували за рахунок приватних внесків (90 %). Розвиток цього виду спорту слугував “культурним” кроком уперед. Молодь використовували футбол як частину опору польській інтервенції на Волині. Розвиток спортивних клубів змусив чинну владу Волині вкладати певні кошти в розбудову спортивної інфраструктури Волинського краю. Розвиток єврейських спортивних клубів був обумовлений можливістю створення загонів самооборони.The article shows historical development of football in the years 1920–1939 in Volyn. Relevance of the topic is based on the fact that Volyn region. (Volyn province of Poland) was very little covered in the press and development of sport (football) wasn’t well studied before for many reasons. Football clubs were established on the national principle (Russian, Ukrainian, Polish, Jewish). All sports clubs existed at the expense of private contributions (90 %). Development of this sport was a “cultural” a step forward. Youth used football as a part of resistance of Polish intervention in Volyn region. Development of sports clubs has forced current government of Volyn to invest some funds in development of sports infrastructure of Volyn region. Development of Jewish sports club was due to caution on possibility of creating self-defense units.
Development of Football in Volyn in 1920–1999.
Keywords: футбол; спортивні клуби; змагання; молодь; football; sports clubs; competitions; youth