Культурно-історичні умови розвитку української літературної мови в Чехословаччині міжвоєнної доби - Русинко-Бомбик, Любов; Rusynko-Bombyk, Liubov (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Стаття присвячена аналізу екстралінгвальних чинників, які впливали на функціонування та розвиток різних стилів української літературної мови на теренах Чехословаччини міжвоєнної доби. Йдеться, зокрема, про те, що українська діаспора, яка тут утворилася в результаті поразки державотворчих змагань 1917-1919 рр., стала потужним осередком розвитку нової української літературної мови. Оцінено роль основних місцевих осередків культури української еміграції (Український вільний університет, Українська господарська академія, численні періодичні видання тощо), а також громадських організацій у розвитку української літературної мови. The article is devoted to the analysis of extralinguistic factors, which influenced greatly functioning and development of different styles of Ukrainian literary language on the territory of Czechoslovakia in the interwar period. The emphasis is laid on the Ukrainian diaspora activities, which became a powerful center of modern Ukrainian literary language development. The author makes an attempt to analyze and evaluate the role of major local cultural centers of Ukrainian emigration (Ukrainian Free University, Ukrainian Academy of households, numerous periodical publications, etc.), and also the impact of civil society organizations on the development of the Ukrainian literary language.
Сultural and Historical Conditions of Ukrainian Language Development in Czechoslovakia in the Interwar Period
Keywords: українська літературна мова; політична еміграція; Чехословаччина; міжвоєнна доба; Український громадський комітет; Український вільний університет; literary Ukrainian; political emigration; Czechoslovakia; interwar period; Ukrainian Civic Committee; Ukrainian Free University