Екскурсологія у цифрову епоху: методологічні підходи та практичні інновації - Лисюк, Тетяна Василівна (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
У статті здійснено аналіз трансформації екскурсології під впливом цифровізації суспільства, що супроводжується появою нових методологічних підходів і практичних інновацій у сфері організації й проведення екскурсій. Досліджено зміну ролі екскурсовода в умовах зростаючої популярності віртуальних та гібридних форматів туризму, а також вплив цифрових технологій (AR/VR, мобільні додатки, GPS-навігація, мультимедійні гіди) на структуру, зміст та інтерпретацію екскурсійного продукту. У центрі уваги – методологічне переосмислення класичних принципів екскурсознавства в контексті цифрової реальності, зокрема: переваги і виклики використання цифрових платформ, зміна характеру комунікації між екскурсоводом і екскурсантом, розвиток цифрової компетентності фахівців, а також інтеграція інновацій в освітні програми підготовки екскурсоводів. Таким чином, дослідження акцентує увагу на актуальності комплексного, міждисциплінарного підходу до екскурсології в умовах цифрової епохи, що дозволяє забезпечити баланс між інноваціями та збереженням традицій екскурсійної діяльності.
Keywords: екскурсологія; цифрові технології; віртуальні екскурсії; методологія; інновації; 338.48-32(072)