Романтичні засади творення часопису «Молода Україна» Олени Пчілки - Бартіш, Світлана; Bartish, Svitlana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті розглянуто особливості творення й функціонування першого україномовного журналу на Наддніпрянській Україні «Молода Україна», підкреслено провідну роль письменницько-видавничої діяльності Олени Пчілки у формуванні дитячої літератури як різновиду творчості крізь призму нового романтичного сприйняття та розуміння дитинства. Закцентовано увагу на поглядах романтиків щодо національної ідеї, одухотвореної природи й дитинства як повноцінної чи навіть ідеальної фази людського розвитку.The article deals with the features of creation and functioning of the first Ukrainian magazine «Moloda Ukrayina» («Young Ukraine») published in Naddnipryanska Ukraine. The article highlights the unique role of editorial and publishing activities of Olena Pchilka in the formation of children’s literature as a variety of creative work in the light of new romantic perception and understanding of childhood. The attention is focused on the romanticists’ views concerning national idea, spiritual nature and childhood as a full or even the ideal phase of human development.
Romantik Framework Creation of the Magazine «Young Ukraine»
Бартіш С. Романтичні засади творення часопису «Молода Україна» Олени Пчілки / Світлана Бартіш // Науковий вісник Східноєвропейського національного університету. Сер. «Філологічні науки. Літературознавство». – 2013. – № 13 (262). – С. 11-15.
Keywords: дитинство; дитяча література; "Молода Україна"; Олена Пчілка; романтизм; childhood; children’s literature; «Moloda Ukrayina» («Young Ukraine»); Olena Pchilka; romanticism