Математичне моделювання та застосування ЕОМ в хімічній технології: конспект лекцій - Онищук, Оксана Олександрівна; Кормош, Жолт Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У конспекті лекцій «Математичне моделювання та застосування ЕОМ в хімічній технології» представлено ієрархію та класифікацію хіміко-технологічної системи як об’єкту моделювання, основи математичного моделювання процесів та апаратів хімічної технології, методологію побудови аналітичних та емпіричних моделей, розрахунки матеріальних та теплових балансів хімічних виробництв, задачі моделювання та оптимізації хіміко-технологічних процесів, регресійні моделі, описи хімічних процесів на основі відомих залежностей.
Математичне моделювання — метод дослідження процесів або явищ шляхом створення їхніх математичних моделей і дослідження цих моделей. В основу методу покладено ідентичність форми рівнянь і однозначність співвідношень між змінними в рівняннях оригіналу і моделі, тобто, їхню аналогію. Математичні моделі досліджуються, як правило, із допомогою аналогових обчислювальних машин, цифрових обчислювальних машин, комп'ютерів. Застосування методу математичного моделювання в хімічній технології дасть змогу роботи розрахунки процесів і апаратів за допомогою ЕОМ, а також створювати їх моделі, використовуючи сучасні комп’ютерні програми. Математичне моделювання дозволяє замінити реальний об'єкт його моделлю і потім вивчати останню.
Keywords: математичне моделювання; оптимізація хімічних виробництв; моделі; хімічна технологія; 66.013:543(072)