Психологія кар’єри - Коць, Михайло Онисимович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою вивчення ОК «Психологія кар’єри» є: оволодіння здобувачами освіти теоретичними знаннями та практичними навичками підготовки особистості до свідомого та відповідального вибору майбутнього професійного шляху; визначення психологічних аспектів профвідбору, прийому на роботу і розстановку кадрів. Завданнями вивчення ОК «Психологія кар’єри» є теоретична і практична підготовка здобувачів освіти з наступних питань: - психологічні засади вибору професії: як люди приймають рішення щодо професійного шляху, як впливають інтереси, здібності та цінності на вибір; - психологічні засади кар'єрного розвитку: як люди розвиваються професійно, проходять через різні етапи кар'єри та адаптуються до змін у професійному середовищі; - мотивація та задоволення роботою: як внутрішні та зовнішні фактори впливають на продуктивність, мотивацію та почуття задоволення від професійної діяльності; - баланс між роботою та особистим життям: як професійна діяльність впливає на особисте життя, зокрема на здоров'я та взаємини; - професійне самовизначення: процес формування професійної ідентичності, коли людина усвідомлює свою роль у професійному світі; - озброєння майбутніх фахівців знаннями методики професійної орієнтації; - оволодіння практичними навичками проведення консультативної роботи. Силабус вибіркового освітнього компонента «Психологія кар’єри» складено з урахуванням можливості формування індивідуальної освітньої траєкторії здобувачів освіти магістерського рівня. В освітньому компоненті (ОК) представлено теоретико-методологічні та практичні засади психологічних факторів, які впливають на кар'єрний розвиток, вибір професії, професійне самовизначення та адаптацію до змін на робочому місці.
Keywords: психологія; кар'єра