Музичний фольклор в сучасному культурному просторі - Сорока, Дарина Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У мaгiстeрськiй рoбoтi дoслiджeнo питання розвитку й оновлення національно-стильових традицій в сучасному культурному просторі. Традиційність музичного фольклору тісно пов’язана з його ключовими ознаками: колективністю, варіантністю та усністю. В першому розділі розлядаємо музичний фольклор як живе культурне явище, що інтегрує минуле й сучасне, традиційне й новаторське, локальне й вселюдське. Він слугує засобом пізнання соціокультурного розвитку народу, підтримки культурної пам’яті та духовного самовизначення, забезпечуючи зв’язок поколінь і сталий розвиток національної культури. У другому розділі розлядаємо форми звернення до фольклору в академічній українській музиці, що постає не лише ознакою національного стилю, а й механізмом його розвитку, засобом поєднання історичної тяглості та індивідуальної творчої інновації. Досліджено, що фольклорні мотиви дедалі активніше проникають у електронне звучання новітніх музичних стилів. Сьогодні в інформаційному просторі представлено чимало творчих колективів, які у своїй діяльності актуалізують значення національних коренів, наголошуючи, що українська музична традиція формує основу національної свідомості та культурної самобутності. Багато фольклорних пісень, позначених історичними й патріотичними мотивами, стали втіленням народної єдності, незламності та поваги до власної спадщини. Унікальність українського музичного фольклору визначається його багатогранною структурою та властивістю безперервно змінюватися й адаптуватися до нових культурних умов.
Keywords: академічна музика фестивалі; джаз; музичний фольклор; культурний простір