Музейна експозиція як форма музейної комунікації - Макарук, Павло Петрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі проаналізовано музейну експозицію як складну предметно-просторову систему, що поєднує музейні предмети та інші матеріали в межах єдиного концептуального задуму. Вона виступає важливим комунікативним інструментом, сприяючи передачі знань, збереженню культурної спадщини та формуванню культурної ідентичності. У дослідженніі розглянуто традиційні та інноваційні підходи до побудови експозиції, визначено їхній вплив на залучення відвідувачів, формування новітнього наративу та популяризації культурної спадщини. Сучасні музейні експозиції дедалі більше інтегрують у себе інтерактивні та мультимедійні елементи, що підсилює емоційне залучення відвідувачів і забезпечує глибше засвоєння інформації. Впровадження новітніх технологій, таких як віртуальна та доповнена реальність, розширює доступ до експозицій та робить їх інклюзивними, сприяє соціальній інтеграції. Музеї постають соціокультурними платформами, що стимулюють діалог, обмін думками та створення почуття спільності, відіграючи дедалі важливішу роль у житті громади, тому у роботі закцентовано увагу на важливість інклюзивності, адаптації експозицій до потреб різних груп населення.
Keywords: музейна експозиція; музейна комунікація; цифрові технології; інтерактивність; віртуальні тури; інклюзія; культурна спадщина