Особливості застосування судово-психологічної експертизи у судочинстві - Магдисюк, Людмила Іванівна; Павлова, Б. В. (Рівненський державний гуманітарний університет, 2018)
Стаття присвячена висвітленню процедури проведення та аналізу видів судово-психологічної експертизи. Визначено спільні і відмінні характеристики, які присутні у кожному із видів експертизи, етапи її проведення для надання достовірної інформації психологом-експертом у суді. Описано основні завдання судово-психологічної експертизи, яке значення вона відіграє у досудовому слідстві та наскільки приймається до уваги під час прийняття рішення судом. Проаналізовано причини призначення судово-психологічної експертизи судом, використання певного блоку судових експертиз. Встановлено, що ефективна оцінка психологом емоційних станів свідка, підсудного залежить не тільки від досвіду самого психолога, але й від обсягу інформації у матеріалах кримінальної справи, яку надає представник правоохоронних органів.
Keywords: судово-психологічна експертиза; підекспертний; афект; психологічний стан; емоційний стан; індивідуально-психологічні особливості; правопорушник; судовий процес; судочинство; соціально-психологічні особливості