Базові референти концепту УКРАЇНА в англомовному публіцистичному дискурсі - Мудраченко, Т. Б.; Mudrachenko, T. B. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2011)
У статті розглянуто актанти УКРАЇНА, НАРОД УКРАЇНИ і ЗМІ як базові референти концепту УКРАЇНА в англомовному публіцистичному дискурсі. У референтних ситуаціях актанти кваліфікують за якостями (влас- тивостями і відношеннями). Кваліфікацію актантів здійснюють прямим (буквальним) і непрямим (метафорич- ним) способами. При цьому і буквальна, і метафорична кваліфікація може мати експліцитний або імпліцитний характер. Аналіз референтних ситуацій дає змогу встановити поняттєво-ціннісний зміст концепту УКРАЇНА в аналізованому дискурсі. The article deals with agents UKRAINE, PEOPLE of UKRAINE and MASS-MEDIA as basic referents of the concept UKRAINE in the English publicist discourse. Within the referent situations the agents are qualified according to their characteristics (qualities and relations). The agents are qualified literally and metaphorically, explicitly and implicitly. The analysis of the referent situations reveals the notional and evaluative content of the concept UKRAINE in the English publicist discourse.
Basic Referents of the Concept UKRAINE in the English Publicist Discourse
Keywords: референт; якість; властивість; відношення; експліцитна й імпліцитна; буквальна й мета- форична кваліфікація; referent; characteristic; quality; relation; explicit and implicit; literal and metaphoric qualification