Знавецтво як основа атрибуції та експертизи культурних цінностей - Дмитренко, Алла Адамівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У виданні вміщено матеріали для самостійної роботи здобувачів освіти при опануванні теми «Знавецтво як основа атрибуції та експертизи». Докладно проаналізовано суть понять «знавецтво» і «знавці»; обґрунтовано передумови появи знавецтва як історичного різновиду атрибуційної діяльності та як напряму мистецтвознавства; показано особливості зародження і формування знавецтва та основні етапи його розвитку; наголошено, що у ХХ столітті знавецтво стало розділом мистецтвознавства та інших фахових дисциплін; подано типологію знавців і показано формування теоретичних основ знавецтва у працях художників, скульпторів, архітекторів, колекціонерів, музейників, істориків мистецтва ін. Окремий розділ присвячений помилковим атрибуціям і випадкам «щасливих» атрибуцій та підробкам культурних цінностей. Видання розраховане на здобувачів освіти спеціальності В 12 Культурологія та музеєзнавство й наукових працівників музеїв.
Keywords: культурні цінності; атрибуції; знавецтво; музей; «щасливі» атрибуції; «помилкові» атрибуції; 069.5:7.072(072)008:316.752]:7.072.2