Demograficzny kontekst zrównowaźonego rozwoju społeczno-gospodarczego - Olbrych, B.; Ольбрих, Б.; Olbrych, B. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Celem artykułu jest ukazanie analizy statystycznej procesów demograficznych w Polsce. Wskazano specyficzne cechy struktury ludności Polski na tle Europy. Przedstawiono perspektywy zrównowaŜonego rozwoju społeczno-gospodarczego z punktu widzenia kształtowania się procesów demograficznych w Polsce do 2030 r. Wskazano, Ŝe starzenie się społeczeństwa spowoduje trudną sytuacją na rynku pracy. Метою даної роботи є статистичний аналіз демографічних процесів в Польщі. Вказанj особливості структури населення Польщі на тлі Європи. Перспективи стабільного соціально-економічного розвитку представлені з точки зору розвитку демографічних процесів у Польщі до 2030 року. Доведено, що старіння суспільства спричинить складну ситуацію на ринку праці. Підготовка переспективних програм стратегічного соціально-економічного розвитку вимагає не тільки досконалого знання основних демографічних процесів і структур в період, що передує початковому моменту відповідного плану, але також передбачливого врахування змін у майбутньому. Необхідною мінімальною інформацією для розробки стратегічної програми соціально-економічного розвитку, безумовно, є дані про населення, структуру населення за статтю та віком та іноземну міграцію. Демографічний процес, що відбувається з населенням, може мати позитивні наслідки у вигляді збільшення людського капіталу. Єкстенсивний ринок праці, що ґрунтується на кількості працівників, перетворюється на інтенсивний, який ґрунтується вже на їх якості. Тому необхідно сприяти діяльності людей похилого віку, попереджати ранню професійну дезактивацію, сприяти зайнятості батьків з маленькими дітьми (переважно, це стосується жінок), співфінансуючи витрати на адаптацію до вимог ринку праці людей, які хочуть працювати після перерви у трудових правовідносинах. The aim of this paper is to show a statistical analysis of demographic processes in Poland. The specific characteristics of the population structure of Poland against the background of Europe were indicated. The outlook for sustainable socio-economic development is presented from the point of view of the development of demographic processes in Poland by 2030. It is indicated that the aging of society will cause a difficult situation on the labor market. The author argues that the development of the perspective programs for strategic socioeconomic development requires not only perfect knowledge of the main demographic processes and structures in the period preceding the starting point of the plan, but also taking into account the changes they would cause in the future. Data on population number, population structure by sex and age and foreign migration is obviously the necessary minimum information for developing a strategic program for socioeconomic development. The demographic process in the structure of the population may have positive effects, such as an increase in human capital. The extensive labor market, which is based on the quantity of workers, is to be turned into an intensive one, which is based on their quality. The study reveals that it is necessary to promote the activities of the elderly, to counteract early professional deactivation, to promote the employment of parents with young children (mostly it concerns women); co-financing the costs for adapting the people, who want to work after a break in the employment/ retirement, to the requirements of the labor market.
Демографічний контекст стабільного соціально-економічного розвитку
Demographic Context of Sustainable Socio-economic Development
Keywords: demografia; prognozy; прогнози; демографія; сталий розвиток; forecasts; demography; sustainable development