Військова підготовка в початкових школах Російської імперії наприкінці ХІХ–початку ХХ ст. - Соколова, Наталія; Sokolova, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті здійснено загальний історичний огляд становлення й запровадження початкової військової підготовки як обов’язкової навчальної дисципліни в початкових школах Російської імперії. Наприкінці ХІХ ст. в початкових училищах та церковно-приходських школах введено новий предмет – гімнастику, яка зводилася до виконання учнями елементів стройової підготовки. З’ясовано, що, використовуючи приклад західноєвро-пейських країн, на початку ХХ ст. у початкових навчальних закладах упроваджено початкову військову підготовку, а також починають формуватися дитячі військові загони – «потішні полки». Установлено, що в цей час спостерігається мілітаризація фізичного виховання в шкільних установах усіх рівнів. In the article it was revealed the main stages of formation and development of initial military training as an obligatory educational discipline in elementary schools of the Russian Empire. At the end of 19th century in elementary schools and parish schools it was introduced a new subject – gymnastics that meant performing by pupils the elements of a marching drill. Using the example if Western European countries, at the beginning of 20th century in the schedule of elementary schools there appeared a new subject – elementary military training, except for that there started the formation of children’s military detachments – «Poteshny Regiments». It was determined that at this time it was happening militarization of physical education at school establishments of all levels.
Military Preparation in Elementary Schools of the Russian Empire at ther End of 19th – Beginning of 20th Century
Keywords: початкова військова підготовка; гімнастика; «потішні» полки; початкові навчальні заклади; initial military training; gymnastics; «poteshny regiments»; elementary educational establishments