Проблема поняттєво-термінологічного апарату ергоніміки в сучасній слов’янській лінгвістиці - Горожанов, Юрій; Horozhanov, Yurii (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті розглянуто проблему поняттєво-термінологічного апарату ергоніміки, яка існує в сучасній слов’янській лінгвістиці, про що свідчить розмаїття позначень цієї одиниці в ономастичних дослідженнях. Вказано, що українські, російські та білоруські мовознавці використовують такі терміни, як ергонім, фірмонім, ергоурбонім, назва комерційного підприємства, урбанонім тощо, але більшість надає перевагу лексемі ергонім. У зарубіжній славістиці власні назви підприємств та установ вважають хрематонімами. The article considers the problem of conceptual and terminological apparatus of ergonomics that exists in modern Slavic linguistics, as evidenced by the variety in the notation of this lexical unit in onomastic studies. Drawn attention to the fact that the Ukrainian, Russian and Belarusian linguists use terms such as ergonomic, firmonim, ergourbonim, name of commercial business, urbanonim and others, but most prefer lexeme is ergonym. In foreign Slavic studies names of enterprises and institutions considers a hrematonims, although some Czech researchers use the terms institucionima, firemni nazwy, obchodni iména, hospodářská chrématonyma, Slovak researchers – logonyma, Polish researchers – nazwy firm, nazwy firmowe etc.
Problem of conceptual and terminological apparatus of ergonomics in modern Slavic linguistics
Keywords: ергоніміка; поняттєво-термінологічний апарат; ергонім; фірмонім; ергоурбонім; хрематонім; ergonomics; conceptual and terminological apparatus; ergonyms; firmonim; ergourbonim; hrematonim