Динаміка та особливості прояву силових якостей школярів різних вікових груп як суттєвого фактора в розвитку їхньої рухової функції - Багінська, Ольга; Bahynska, Olga (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
На основі аналізу науково-методичної літератури визначено суттєву роль силових якостей у процесі реалізації рухової функції школярів, що зумовлює доцільність їх вивчення у віковому аспекті. Завдання роботи – вивчення динаміки та особливостей розвитку силових якостей школярів різних вікових груп у процесі фізичного виховання в загальноосвітньому навчальному закладі. У процесі експерименту досліджені найбільш суттєві показники, які характеризують рівень розвитку та особливості прояву силових якостей школярів (максимальну силу кисті, здатність до утримання зусилля, максимальне значення складових опорних реакцій при виконанні технічних дій (результуюча сила), градієнт сили, імпульс сили та ін.). Виявлена динаміка їх розвитку в школярів від 6 до 15 років є підставою, щоб зробити висновки про певні зміщення сенситивних періодів розвитку силових якостей. Визначені особливості прояву силових якостей залежно від віку та статі досліджуваних можуть бути використані в процесі вдосконалення методики розвитку рухових якостей. On the basis of the analysis of scientific–methodological literature it was defined a significant role of power qualities in the process of realization of motor function of pupils, it predetermines reasonability of their study in age aspect. The objective of the work is studying the dynamics and peculiarities of development of power qualities of pupils of different age groups in the process of physical education in an educational establishment. In the process of the experiment it was studied the most significant indices that characterize the level of development and peculiarities of display of power qualities of pupils (maximal bone strength, the ability to retain effort, the maximum value of the components of the support reactions when performing technical actions (resultant force), force gradient, impulse of force, etc.). It was revealed the dynamics of development of pupils aged 6–15 which allowed us to conclude on certain shift of sensitive period of development of force qualities. It was specified the peculiarities of display of force qualities depending on age and gender of the examined ones, they may be used in the process of improvement of methodology of motor qualities development.
Dynamics and Pecualiarities of Strength Characteristics Demonstration by Pupils of Different age Groups as a Significant Factor in Development of their Motor Activity
Keywords: динамометрія; електротензодинамометрія; школярі; фізична культура; рухова функція; силові якості; dynamometry; electrotensodynamometry; pupils; physical culture; motor function; force characteristics