Соціально-педагогічна профілактика булінгу серед молодших підлітків - Матюк, Юлія Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Булінг серед молодших підлітків є серйозною соціальною проблемою, що має значний негативний вплив на психічний та фізичний розвиток дітей. Прояви булінгу включають фізичне та психологічне насильство, ізоляцію, образи та інші форми агресивної поведінки. Ця проблема потребує комплексного підходу до її вирішення, зокрема через соціально-педагогічну профілактику, що є одним із ключових аспектів виховання та освіти. Мета дослідження полягає в розробці та оцінці ефективності стратегій соціально-педагогічної профілактики булінгу серед молодших підлітків. Об’єкт дослідження – булінг в підлітковому середовищі. Перша частина роботи присвячена теоретичному аналізу поняття булінгу, його форм та проявів, а також виявленню психосоціальних чинників, що сприяють виникненню цього явища серед молодших підлітків. Друга частина дослідження базується на практичному аспекті розв’язання проблеми булінгу. Нами було проведене діагностування на предмет виявлення явища булінгу над молодшими підлітками на основі проведеного анкетування та його аналізу, охарактеризовано форми і методи профілактики булінгу над молодшими підлітками. На основі отриманих результатів дослідження розроблено практичні рекомендації соціальним педагогам та батькам щодо профілактики булінгу серед молодших підлітків
Keywords: булінг; соціально-педагогічна профілактика; молодші підлітки; заклади загальної середньої освіти; психологічна підтримка