Водний чинник в розвитку і функціонуванні природно-антропогенних комплексів басейну річки Стир - Ганущак Марʼяна Михайлівна; Тарасюк, Ніна Адамівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Висвітлено результати конструктивно-географічного дослідження басейну р. Стир. Обгрунтовано поняття водного чинника та його складових, особливості прояву динаміки та взаємозв‟язку атмосферних опадів, поверхневих та ґрунто-вих вод. Встановлено індикативну роль хімічного складу поверхневих вод, за оцінкою якості поверхневих вод басейну р. Стир проведено районування терито-рії. Оцінено та охарактеризовано масштаби антропогенної трансформації компо-нентів природи, обґрунтовано пропозиції щодо оптимізації природокористу-вання в басейновій системі р. Стир. Для науковців-природничників, гідрологів, екологів, фахівців з економіки природокористування, викладачів, студентів, магістрів, докторантів, а також для працівників сфери моніторингу навколишнього середовища і державного управ-ління.
Keywords: басейнова система; водний чинник; хімічний склад поверхневих вод; якість води; рівень антропогенної трансформації; оптимізація природних ресурсів