Особливості ставлення до грошей в період юнацтва та ранньої дорослості - Шиминюк, Іванна Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У випускній роботі представлений теоретичний аналіз та результати емпіричного дослідження психологічних особливостей ставлення до грошей у осіб юнацького віку та в період ранньої дорослості. В результаті аналізу психологічної літератури були розглянуто теоретичні підходи до розуміння ставлення до грошей. Також в роботі описано та проаналізовано типології особистості в контексті грошової поведінки та дослідження соціально-психологічних аспектів ставлення до грошей. Ставлення до грошей (грошові настанови, монетарний атитюд) можна визначити як настанови, які складаються з емоційної оцінки, когнітивної інтерпретації та поведінкових проявів щодо грошей та всього, що пов’язано з фінансовими питаннями, яке формується в результаті накопичення досвіду поводження з грошима та взаємодії з іншими людьми щодо грошей. В результаті емпіричного дослідження не було виявлено значимих відмінностей в структурі ставлення до грошей у юнаків та осіб раннього дорослого віку. Був здійснений порівняльний аналіз рівня прояву грошових настанов у осіб юнацького віку та в період ранньої дорослості, а також у працюючих та непрацюючих осіб. Були виявлені взаємозв’язки ставлення до грошей та особливостей самоставлення. Порівнюючи рівень прояву окремих грошових настанов, було виявлено, що неадекватна поведінка з грошима більш виражена у непрацюючих осіб, ніж у працюючих. Також особи раннього дорослого віку в більшій мірі ніж особи юнацького віку схильні до економності.
Keywords: ставлення до грошей; грошові настанови; монетарний атитюд; грошова поведінка; грошові типи особистості; грошова етика; самоставлення