Сучасний стан водокористування у басейні Прип’яті Волинської області - Фесюк, Василь Олександрович; Бєдункова, Ольга Олександрівна; Нетробчук, Ірина Марківна; Боярин, Марія Володимирівна (Видавничий дім "Гельветика", 2023)
Вода − стратегічний ресурс для забезпечення сталого розвитку будь-якої країни. Хоча в останні десятиліття спостерігаємо тенденцію до збільшення частки використання води різними галузями господарства, зростання її дефіциту, погіршення якості води, проблем забезпечення населення чистою питною водою в достатній кількості. Для вирішення цих питань необхідно забезпечити інтегроване управління водними ресурсами за басейновим принципом. У статті проаналізовано водогосподарську діяльність в басейні Прип’яті Волинської області з метою оптимізації водокористування. Більше ¾ усіх обсягів забраної води припадає на басейн Прип’яті. В середньому із цього басейну щорічно забирається приблизно 37 млн. м3 води. Основним джерелом для забору води є підземні горизонти. Із них щорічно забирається близько 29 млн. м3 води. Виявлено, що найбільший відсоток води споживають сільське та житлово-комунальне господарства для задоволення побутово-питних і виробничих потреб. Найменше води споживає промисловість. Водопостачання населення в басейні річки здійснюється або комунальними підприємствами, або за допомогою шахтних колодязів. Зворотні води скидаються у поверхневі водойми та на поля фільтрації. Встановлено, що основним забруднювачем поверхневих вод є житлово-комунальне підприємство. Визначено основні проблеми внаслідок водогосподарської діяльності, що впливає на кількісні та якісні показники стану басейну річки та призводить до певних антропогенних навантажень. Запропоновано комплекс заходів для раціонального та збалансованого ведення водогосподарського сектору в басейні Прип’яті.
Keywords: басейн річки; водокористування; забір води; відведення води; водопостачання; водоспоживання; 911.2:338.2:626