Wpływ składowisk odpadów przemysłowych na jakość wód limnicznych - Molenda, T.; Моленда, Т.; Molenda, Т. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2012)
W niniejszej pracy przedstawiono wpływ składowisk odpadów przemysłowych na jakość wód limnicznych. Do badań wytypowano dwa antropogeniczne zbiorniki wodne położone na terenie Wyżyny Śląskiej. W strefie brzegowej tych akwenów zlokalizowane są składowiska odpadów przemysłowych. Są to składowiska związane zarówno z eksploatacją złóż węgla kamiennego oraz wydobycia i przetwórstwa rud metali nieżelaznych. Składowiska odpadów są źródłem wód odciekowych. Odcieki cechuje kwaśny odczyn i wysoka mineralizacja. Dopływ wód odciekowych do zbiorników powoduje degradację wód limnicznych. W przypadku jednego z akwenów doprowadził również do całkowitego zaniku ryb i roślinności wodnej. У роботі розглянуто вплив промислових полігонів побутових відходів на якість озерних вод. Для дослідження обрано дві штучні водойми в Сілезькій височині (Південна Польща), які розміщені поблизу промислових звалищ. Відходи, пов’язані з видобутком кам’яного вугілля і залізних руд, є джерелом стічних вод, мають підвищену кислотність і мінералізацію. Надходження стічних вод погіршує якість озерних вод. У одній із водойм відбулося зникнення риби і водної рослинності. In the present paper studies focused on the impact of post-industrial landfills on quality of limnic waters. For research two anthropogenic water bodies in the Silesian Upland (South Poland) were selected. Within coastal zone of these reservoirs waste landfills were situated. These are mainly colliery waste tips or landfills of non-iron metal ores. The landfills are source of leachate waters. They are characterized by acid pH and high mineralization. Inflow of leachate to reservoirs cause degradation of limnic waters. In case of one of the reservoirs it led to the decline of an ichthyofauna and aquatic vegetation.
Вплив промислових відходів на якість озерних вод
The Impact of Industrial Waste Dumps on Lacustrine Water Quality
Praca wykonana w Zakładie Hydrologii i Gospodarki Wodnej Obszarów Zurbanizowanych
Keywords: zbiorniki wodne; składowiska odpadów; wody odciekowe; zanieczyszczenie wód; водойми; звалища відходів; вилуговування; забруднення води; water bodies; rubbish dumps; leachate; water pollution