Інформаційно-комунікаційні технології як сучасне знаряддя вивчення польської мови - Цьолик, Наталія Миколаївна; Васейко, Юлія Святославівна (Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 2020)
У статті розглянуто використання інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) як інструментів, які сприяють вивченню польської мови та допомагають формуванню польськомовної комунікативної компетенції. Проаналізовані платформи можна використовувати для зацікавлення та мотивації учнів на уроках, урізноманітнення наочного матеріалу, створення навчальних матеріалів для інтерактивних дощок тощо. У період карантину та вимушеного дистанційного навчання представлені ресурси дадуть змогу організувати роботу окремих груп чи класів, спілкуватися з учнями та батьками, створювати різноманітні завдання та контролювати їх виконання зі змогою автоматично оцінювати роботу (Skype, Blogger, Teams, Zoom). Перевагою описаних платформ є змога користуватися безплатними версіями, доступність із різних браузерів та пристроїв, легкий та зрозумілий інтерфейс із демонстрацією можливостей цього інструменту. Різноманітні мовні версії дають змогу створювати завдання різними мовами, адже діти в школі вивчають як мінімум дві іноземні мови і таким чином можуть засвоювати лексичні одиниці не лише на основі рідної мови. Широкий спектр наповнення та форм – тести, квести, пазли, кросворди, ігри, мапи думок, діаграми – не дають учню втомлюватися, як від монотонного виконання типових вправ (Kahoot, Quizizz, Quizlet, LearningApps). Учень може створювати власні органайзери, робити закладки (Padlet, Evernote, Pinterest), що даватиме змогу повертатися до матеріалу. Ефективним візуальним методом подачі матеріалу є презентації (Рrezi, Еmaze, РowТoon). Інтернет-платформи дають змогу також поділитися своїми роботами та ідеями (Dropbox, Padlet, Pinterest, Penzu). Учні не завжди мають доступ до комп’ютера, тому користування платформами з мобільних телефонів дає змогу ознайомитися з матеріалами і виконати завдання в будь-якому місці та без особливих технічних вимог.
Keywords: інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ); польська мова; наочність; інтернет-платформи; 37.026.4:81-139