Роль громадських та волонтерських організацій у збереженні об'єктів культурної спадщини України в умовах російсько-української війни - Трофімук-Кирилова, Тетяна Михайлівна (ВПЦ: "Київський університет", 2024)
У статті висвітлено роль громадських і волонтерських організацій у збереженні об'єктів культурної спадщини України в умовах російсько-української війни. Зазначено, що культурна спадщина є важливим елементом національної ідентичності, який потребує захисту від цілеспрямованих атак агресора. Наведено приклади волонтерських ініціатив, таких як "Центр порятунку культурної спадщини України" та "Штаб порятунку культурної спадщини України", які займаються евакуацією, документуванням руйнувань і підтримкою культурних установ. Розглянуто міжнародну ініціативу SUCHO, яка зосереджується на оцифруванні українських пам’яток для їх збереження. Наголошено на важливості швидкого реагування цих організацій на військові загрози та їхній внесок у збереження національної спадщини.
Keywords: культурна спадщина; волонтерські організації; російсько-українська війна; Музейний кризовий центр; Штаб порятунку культурної спадщини України; Центр порятунку культурної спадщини України