Типологія морфонологічних позицій у віддієслівному словотворенні - Демешко, Інна; Demeshko, Inna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті визначено типи морфонологічних позицій, релевантних для девербативів, і схарактеризовано морфонологічні позиції девербативів різних структурних типів. Установлено, що члени однієї автономної зони характеризуються різним набором морфонологічних операцій у похідному. З’ясовано, що найбільш активно морфонологічно марковано перший ступінь словотворення, а для префіксальних дієслів – другий, на подальших ступенях морфонологічні процеси згасають; морфонологічна маркованість словотвірних гнізд залежить від його словотвірного потенціалу; елементи дієслівної основи, які зазнають змін під впливом ініціалі форманта, сигналізують про можливі морфонологічні зміни (усічення, консонантні, вокалічні альтернації, нарощення суфіксальної чи кореневої морфем, модифікації наголосу) у віддієслівному похідному. Вивчення особливостей морфонологічної адаптації девербативів у сучасній українській мові дає можливість дослідити механізм модифікації основи, морфонологічні властивості основного корпусу субстантивних формантів, які викликають морфонологічні модифікації мотиватора.The article defines the types of morphonological positions that are relevant to verbal derivatives, and characterizes morphonological positions of verbal derivatives of different structural types. It is established that the members of the same autonomous zone are characterized by different set of morphonological phenomena in the derivative. It is found out that the most active and the most morphologically marked is the first step of the derivation, but for prefixal verbs it’s the second one; on the following stages morphonological processes are fading; morphological identification of word-forming nests depends on their word-forming potential; the elements of the verb stem, which undergo changes under the influence of initial formants, show possible morphonological changes (reduction,consonant and vocal alternations, lengthening of suffix or root morphemes, accent modification) in verbal derivatives. The study of the features of morphonological adaptation of verbal derivatives in the modern Ukrainian language gives the possibility to investigate the mechanism of modification of word stem, morphonological features of the main framework of substantive formants that cause morphonological modifications of the motivator.
Typology of morfonological positions in verbal derivation
Keywords: словотвірна морфонологія; девербативи; морфонологічні позиції; морфонологічні класи приголосних; словотвірне гніздо; word-building morphonology; deverbatives; morphonological position; morfonological classes of consonant; word-building unit