Дослідження Івана Сірака: енциклопедичність та об'єктивність науковця - Яблонська, Ольга; Yablonska, Olga (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті досліджено основні етапи наукової та викладацької діяльності доцента кафедри української літератури, першого декана філологічного факуль- тету Луцького педагогічного інституту імені Лесі Українки Івана Івановича Сі- рака. Проаналізовано його літературознавчі статті, присвячені творчості Т. Шев- ченка, І. Франка, Лесі Українки та ін. Відтворено контекст схвальної рецензії І. Сірака на роман О. Гончара «Собор». Наголошено на різноплановості науко- вих зацікавлень доцента І. І. Сірака. In the article are researched main stages of scientific activities and teaching of Sirak Ivan Ivanovich an assistant professor of Ukrainian literature department of Lutsk’s pedagogical institute after Lesya Ukrainka. It is analyzed his articles of critic of literature that are dedicated to creative works of T. Shevchenko, I. Franko, Lesya Ukrainka and others. Is reproduced a context of I. Sirek’s favourable reviews on the O. Gonchar roman «Sobor». It is emphasized on variety of Sirak’s interests.
Research of Ivan Sirak: Encyclopeadition and Objecting of Scientist
Keywords: аlma mater; кафедра; історія українського літературознавства; мала проза; рецензія; порівняльне літературознавство; літературне краєзнавство; alma mater; department; history of Ukrainian critic of literature; small prose; review; comparative critic of literature; literally regional ethnography