Гриби Червоної книги України в культурі. 1. Закономірності росту Hericium coralloides - Петричук, Ю. В.; Пасайлюк, М. В.; Сухомлин, М. М.; Petrychuk, Yu. V.; Pasaylyuk, M. V.; Sukhomlyn, M. M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
На території НПП «Гуцульщина» виявлено лише три локалітети Hericium coralloides – гриба, занесеного до Червоної книги України. У результаті проведених досліджень виділено в чисту культуру аборигенний штам К01. Як для виділення, так і для підтримки та забезпечення життєздатності гриба в культурі картопельно-глюкозний агар виявився оптимальним серед апробованих середовищ. Індивідуальні особливості росту H. coralloides К01 вказують на вузькі трофічні можливості цього штаму при поверхневому культивуванні, оскільки з п’яти апробованих середовищ придатними для росту виявилися лише два. Цей штам гриба вважаємо перспективним для використання як інокулянта відповідних субстратів у природному середовищі, оскільки для нього характерні високі показники радіального росту, короткий період log-фази та утворення в чистій культурі стадії телеоморфи. The national park «Hutsulshchyna» found only three localities of Hericium coralloides − mushroom Red Book of Ukraine. The result of the research was to obtain in a pure culture of the native strain K01. As for the release, and to support and ensure the viability of the fungus in culture potato - glucose agar was the best among the tested environments. Individual features of the growth of H. coralloides K01 indicate the narrow trophic features of this strain at cultivation because from five tested media suitable for growth were only two. This strain K01 H. coralloides may be considered promising for use as an inoculant respective substrates in the environment , because it is characterized by high rates of radial growth , a short period of log- phase and ability to form stage teleomorfy in pure culture.
Mushrooms Red Book of Ukraine in Culture. 1. Patterns of Growth Hericium coralloides
Роботу виконано у НПП «Гуцульщина», ННЦ «Інститут біології» КНУ ім. Т. Шевченка
Keywords: Hericium coralloides; міцеліальні культури; швидкість радіального росту; pure culture; radial growth rate