Вплив індивідуально орієнтованої програми підготовки на морфофункціональні показники спортсменок, які спеціалізуються на швидкісно-силових видах легкої атлетики - Карабуза, Марина; Karabuza, Maryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті обґрунтовано доцільність спостереження за зміною морфологічних і функціональних характеристик юних спортсменок-легкоатлеток під впливом тренувальних впливів. Зафіксовано залежність між морфофункціональними характеристиками спортсменок і їхньою спортивною результативністю. Установлено двосторонній зв’язок між морфофункціональними характеристиками організму й моделюванням індивідуально орієнтованого тренувального процесу. Наведено результати апробації індивідуально орієнтованої програми тренувань, одним із головних вхідних факторів якої виступали морфофункціональні особливості учасників. Проаналізовано приріст показників, які характеризують морфологічний і функціональний стан юних спортсменок, котрі спеціалізуються на швидкісно-силових видах легкої атлетики This article proves the importance of observation of changes in morphological and functional characteristics of young female athletes under training impacts; shows the dependence between morphofunctional characteristics of athletes and their sports effectiveness, establishes two-sided connection between the morphofunctional characteristics of the organism and the modeling process of individually oriented training program, gives the results of approbation of individually oriented training programs, one of the key input factors of which were morphological features of the participants, analyzes the growth in parameters that characterize the morphological and functional state of young female athletes who specialize in speed and power types of athletics.
Influence of Individually Oriented Program of Preparation on Morphofunctional Indices of Female Athletes who Specialize in Speed and Power Kinds of Track and Field Athletics
Keywords: морфологічні та функціональні особливості; легка атлетика; індивідуалізація; юні спортсменки; morphological and functional features; track and field athletics; individualization; young female sportsmen