Атрибутивні ознаки жіночих сорочок Волині та Західного Полісся в працях дослідників традиційного вбрання - Дмитренко А. А.; Dmytrenko, Alla (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті на основі аналізу праць дослідників традиційного українського вбрання (В. Білецької, К. Матейко, Т. Ніколаєвої, Л. Булгакової, Л. Пономар, О. Косміної та ін.), які сформулювали основні типологічні риси натільного одягу, виокремлено атрибутивні ознаки жіночих сорочок Волині й Західного Полісся: матеріали для виготовлення вбрання; конструктивні особливості стану, плечової частини, пазухи, комірів, рукавів і манжет сорочок; особливості декорування сорочок: способи, техніки, орнаментальні мотиви, колористика, розміщення орнаментальних композицій.The article deals with the analysis of researchers’ works of traditional Ukrainian attire (B Biletska., K. Mateiko, T. Nikolayeva, L. Bulhakova, L. Ponomar). This researches formulated the basic typological features of underwear clothes, isolated the attributive features of women’s shirts of Volyn and Western Polissia:materials for making clothes (flax and hemp linen, special fabric); the design features of state, the brachial part, axillary, collars, sleeves and cuffs of shirts;the features of shirts’ decorating, methods, techniques, ornamental motifs, coloristics, placement of ornamental compositions.
Attributive Features of Women’s Shirts of Volyn and Western Polissia in the Works of Researchers of Traditional Attire
Keywords: традиційно-побутова культура; традиційне вбрання; натільний одяг; сорочка; етнографічна атрибуція; атрибуція; атрибутивні ознаки; traditional and residential culture; folk attire; underwear clothes; shirt; attribution; ethnographic attribution; attributive features