Legal Status of European Union Citizens - Kononchuk, I.; Конончук, І. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
This article analyzes and evaluates the legal status of European Union (EU) citizens. The main stages of citizenship formation are defined. Founding treaty provisions and acts of secondary legislation concerning the European Union citizenship are examined. Migration and political rights and requirements of EU citizens are described. The notion «EU citizenship» has different sense from the notion «state citizenship», it complements rather than replaces national citizenship, and therefore it has subsidiary character. Implementation of EU citizenship strengthens the international nature of EU, democratizes its political life, as it emphasizes that the goal of the union is about development of personality of its citizens through giving them supplementary rights and freedoms and increases EU supranationality.У статті досліджено правовий статус громадян Європейського Союзу (ЄС). Визначено основні етапи становлення його громадянства. Зазначено, що громадянство Європейського Союзу покликане визначати правовий зв’язок між громадянином і Союзом, що знаходить своє відображення в правах громадян, їхніх обов’язках та участі в політичному житті. Громадяни безпосередньо наділяються правами й обов’язками, які підлягають охороні з боку інститутів та держав-членів ЄС. Проаналізовано положення установчих договорів, акти вторинного законодавства Європейського Союзу стосовно громадянства. Охарактеризовано міграційні, політичні, права й обов’язки громадян ЄС. Поняття «громадянство Європейського Союзу» має інше значення, у порівнянні із поняттям «громадянства держави», адже воно доповнює, а не замінює національне громадянство і тому має допоміжний характер. Існування громадянства Європейського Союзу зміцнює міжнародний характер цього утворення, демократизує політичне життя, оскільки воно підкреслює, що метою Європейського Союзу є розвиток своїх громадян шляхом наділення їх додатковими правами і свободами.
Правовий статус громадян Європейського Союзу
Keywords: European Union citizenship; citizens of European Union; legal status of citizens; migration rights; political rights; громадянство Європейського Союзу; громадяни Європейського Союзу; правовий статус громадян; міграційні права; політичні права